Roladka z sandacza faszerowana pieczarkami i solą, podana z sosem szalotkowym

Składki

- 250 g pieczarek
- 500 g filetu z sandacza
- 150 g filetu z soli
- jajko
- 10 g natki pietruszki
- 100 g maku
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz biały (do smaku)
- cytryna, zioła – do dekoracji. Sos szalotkowy: 60 g szalotki konserwowej
- 400 ml śmietany 36 proc.

Przytowanie

Sos: Szalotkę przesmażyć na oleju, zalać śmietaną i zredukować do zagęszczenia, doprawić solą i pieprzem. Roladki: Filet z sandacza pokroić w cienkie płaty i ułożyć na folii spożywczej. Przygotować farsz z pieczarek – grzyby przesmażyć na oleju, po ostudzeniu dodać jajo, natkę pietruszki i zmieloną solę. Farsz wymieszać i ułożyć na płatach sandacza, zwinąć i uformować roladkę. Następnie roladkę obtoczyć w maku, włożyć do folii spożywczej i ugotować na parze (ok. 20 min.). Sos wylać na talerz, ułożyć roladkę, udekorować świeżymi ziołami i cytryną.

Roladka z sandacza faszerowana pieczarkami i solą, podana z sosem szalotkowym