Roladki schabowe z nadzieniem pieczarkowym, w duszonych paprykach

Składki

- 50 dag pieczarek
- 60 dag schabu bez kości
- łyżka stołowa bułki tartej
- pęczek zielonej pietruszki
- 200 ml oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 3 papryki (różne kolory)
- 2 łyżki mąki pszennej
- tymianek
- sól, pieprz czarny.

Przytowanie

Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć, lekko posolić i przyprawić pieprzem. Przesmażone grzyby odcedzić na sitku i ostudzić, następnie dodać posiekaną pietruszkę i bułkę tartą, wymieszać. Mięso podzielić na 4 kotlety, rozbić tłuczkiem, tak jak na rolady (brzegi powinny być cieńsze niż środek). Nakładać farsz, zawijać, dobrze dociskając brzegi. Rolady smażyć w garnku, na dobrze rozgrzanym oleju, zlepioną częścią do dołu, aż się przypiecze. Obrócić na drugą stronę. Podsmażone mięso podlać wodą i dusić na małym ogniu. Cebulę i papryki pokroić w paski, usmażyć na patelni. Dodać posiekany czosnek i tymianek, podsypać mąką, wymieszać i chwilę smażyć. Warzywa dodać do rolad, zwiększyć ogień i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Roladki schabowe z nadzieniem pieczarkowym, w duszonych paprykach