Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowo-pieczarkowym w kapuście włoskiej z sosem żurawinowo-grzybowym

Składki

- 250 g pieczarek
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g piersi z kurczaka
- 150 g wędzonego boczku
- 6 listków kapusty włoskiej
- bazylia, pieprz cayen, sól. Sos: 100 g mrożonych podgrzybków
- 100 g żurawiny
- 300 ml bulionu
- łyżka śmietany 36proc.

Przytowanie

Piersi kurczaka mielimy, dodajemy przesmażone pieczarki i całość miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i pastą bazyliową. Kapustę parzymy wrzątkiem, polędwiczkę owijamy plastrami boczku. Kapustę rozkładamy tak, aby powstał prostokąt, smarujemy musem z kurczaka i pieczarek, układamy polędwiczkę, wszystko zwijamy w rulon. Roladę zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, podajemy z sosem. Sos: cebulę smażymy na maśle, dodajemy pokrojone podgrzybki. Całość zalewamy bulionem i zaciągamy zawiesiną z mąki i śmietany. Na koniec dodajemy żurawinę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowo-pieczarkowym w kapuście włoskiej z sosem żurawinowo-grzybowym